Morbus de Quervain

Här kommer en liten förklaring till vad som är fel med min hand och info för er som har frågat vad inflammationen innebär.

Vad är Mb de Quervain?
Tillståndet kalls även stenoserande tendovaginit och är ett smärttillstånd över första senfacket där senorna som för ut tummen från handen löper. Inflammationen ger smärta vid rörelser i tummen. Det kan orsaka problem med att lyfta, greppa, ta ett mjölkpaket etc. Smärtan lokaliseras på handens ryggsida ovanför tumbasen.    


Vad är orsaken?
Repeterande eller ovana rörelser med tummen leder till ett inflammatoriskt tillstånd kring 1:a sträcksenefacket vilket då svullnar. Ibland finner man ingen orsak till symptomdebuten.


Vilka drabbas?
Alla kan drabbas. Det finns dock en överrepresentation bland medelålders kvinnor och ammande mödrar.


Vad kan patienten göra?
Undvika belastning av tummen, vila, avlasta. Smärtstillande läkemedel. Det finns receptfria Antiinflammatoriska läkemedel på apoteket där man även kan köpa en stödskena.

Det är alltså rörelsen nedan som man inte kan göra, som gör att det gör skitont:


Vad kan en specialist göra?
Om de första åtgärderna med vila, stödortos och cortisoninjektion ej hjälpt och patienten har ont så fort tummen aktiveras finns indikation för operation. Ingreppet är relativt enkelt och utförs i lokalbedövning. Man lägger ett rakt eller vinklat snitt över 1:a dorsala senfacket och delar sedan taket på den tunnel i vilka senorna löper. Senan till APL (abduktor pollicis longus) kan bestå av flera senspeglar. EPB (extensor pollicis brevis) kan gå i ett extra fack vilket även det måste delas för att patienten ska bli smärtfri. Huden sys med stygn som tas efter ca 14 dagar och samtidigt tas bandaget bort. Det är tillåtet att använda handen även under bandagetiden men extremt tung belastning bör undvikas. Sjukskrivningslängden varierar med arbetet - men överskrider sällan 3 veckor.


Vilket resultat kan förväntas efter behandling?
Resultatet är oftast bra. Patienten blir snabbt smärtfri. Svullnad kring operationsområdet försvinner efter 4-6 veckor. Känselnedsättning kring såret och utmed tummens ryggsida är inte ovanligt. Orsaken är att nerven som försörjer detta område hållits undan under operation och därmed fått en liten tryckskada. Nerven återhämtar sig efter några veckor.

Information från Akademiska sjukhusets hemsida.


Kommentarer
Postat av: Linn

Drabbar medelålders kvinnor och ammande mödrar....hmmm jag vet att du inte är 50+ men har du glömt berätta något för mig? :p

2010-05-25 @ 12:33:21
Postat av: Babe



Haha, missade du delen där det står "alla kan drabbas" eller :P

2010-05-25 @ 16:09:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0